Tűzvédelmi oktatás

Miért fontos a tűzvédelmi oktatás?

Tűzvédelmi oktatásainkat valamennyi esetben a helyi sajátosságokat figyelembe véve a megrendelőhöz igazodva tartjuk meg.

Az oktatás célja, hogy a jól felkészített személyzet egy esetleges tűzeset során a helyzetet jól és kellően gyorsan ismerje fel. A munkavállalók a szükséges teendőket (pl.: kezdeti tűz eloltása, tűzoltóság értesítése) haladéktalanul végezzék el, melynek eredményeként a létesítményben tartózkodó személyek a létesítményt tudatosabban, a szükséges feladatokat végrehajtva hagyják el. A dolgozók tudatos feladat végrehajtása pozitívan hat ki egy esetleges esemény felszámolására, ezzel csökkentve a kárérték mértékét.

A tűzvédelmi oktatás megtartásával a tűzvédelmi hatósági bírságok is megelőzhetőek a munkáltatók számára.

Jogszabályi háttér

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 22. § (3) bekezdése kimondja, hogy:

„A munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalói, illetőleg a munkavégzésben részt vevő családtagjai évenkénti tűzvédelmi oktatásáról, valamint arról, hogy azok a munkakörükkel, tevékenységükkel kapcsolatos tűzvédelmi ismereteket a foglalkoztatásuk megkezdése előtt elsajátítsák, a tűz esetén végzendő feladataikat megismerjék”.

A 259/2011. (XII.7.) BM rendelet 1. mellékletében foglaltak alapján a tűzvédelmi hatóság bírságot róhat ki.