Munka- és Tűzvédelem Kvázi balesetek

Kvázi balesetek

A „kvázi baleset” egy olyan fogalom, amelyet gyakran használnak a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén. A kvázi baleset (vagy közelbaleset, near miss) egy olyan esemény vagy helyzet, amely közel állt ahhoz, hogy baleset vagy sérülés következzen be, de végül nem történt komoly károsodás vagy sérülés.

A kvázi balesetek olyan incidensek, amelyek a balesetek potenciális előfutárai lehetnek. Például egy olyan eset, amikor valaki közel kerül egy eséshez, de végül megtartja az egyensúlyát és nem szenved sérülést, vagy amikor egy eszköz hibás működése miatt közel áll egy baleset bekövetkeztéhez, de időben észlelik a problémát és elkerülik a balesetet.

A kvázi balesetek fontos információkat nyújtanak a munkahelyi biztonság és egészségvédelem szempontjából. Az ilyen események kivizsgálása lehetővé teszi a szervezet számára, hogy felismerje a potenciális veszélyforrásokat, azonosítsa a hiányosságokat és hibákat a folyamatokban, és fejlessze a megelőző intézkedéseket. A kvázi balesetek elemzése segít a szervezetnek megelőzni a súlyosabb baleseteket, mivel lehetővé teszi a korrekciós intézkedések meghozatalát a problémák megelőzése érdekében.

Az előzetes figyelmeztetés, amit a kvázi balesetek nyújtanak, lehetőséget adnak a munkahelyi biztonság kultúrájának erősítésére, a tudatosság növelésére és a megelőzési intézkedések végrehajtására. A kvázi balesetek jelentése és kezelése fontos része a munkahelyi biztonsági rendszernek annak érdekében, hogy javuljon a munkavállalók biztonsága és a balesetek megelőzhetőek legyenek.